Home>>Acasă și echipament>>Lucruri de bază despre însămânțarea ierbii
Acasă și echipament

Lucruri de bază despre însămânțarea ierbii

Dacă abia începi să îți amenajezi casa sau de bricolaj, simplul gând de a-ți însămânța gazonul poate fi foarte descurajant. Vestea bună este că însămânțarea ierbii este de fapt ușor, astfel te vei putea bucura de un gazon minunate la scurt timp.  

Diferitele tipuri de semințe

În general, semințele de iarbă sunt împărțite în două categorii mari: semințe de sezon rece și semințe de sezon cald. După cum le spune numele, semințele de sezon cald cresc mai bine în condiții mai calde. Acestea sunt cel mai bine plantate la începutul verii sau la sfârșitul primăverii, în funcție de clima din zonă. Singurul dezavantaj al semințelor de sezon cald este faptul că pot crește latente sau să devină maronii atunci când vremea se răcește.  

În general, semințele de iarbă sunt împărțite în două categorii mari: semințe de sezon rece și semințe de sezon cald.

Pe de altă parte, semințele de sezon rece pot fi plantate oricând, din toamnă sau până la începutul primăverii. Principala preocupare cu aceste semințe de sezon rece este exact opusul celei de sezon cald. Aceste semințe tind să devină maro sau galben atunci când vremea devine prea caldă.  

Cum să alegi semințele potrivite

Nu este deloc o surpriză că piața este plină cu tot felul de semințe de iarbă. Toate speciile împreună cu variantele lor sunt dezvoltate artificial sau natural pentru a putea crește în medii diferite, au rate de germinare diferite, produc rezultate diverse și multe altele.  

Când cauți cel mai bun tip de semințe pentru gazonul sau grădina ta, mai jos sunt câteva întrebări pe care ar trebui să ți le pui prima dată:

  • Pui gazon nou-nouț sau doar umpli câteva goluri?
  • Cât de des se circula pe gazon?
  • Cât de mult timp ai să te ocupi de gazon?
  • Cât de multă umbră sau soare are gazonul în sezoane diferite?
  • Cum vrei să arate gazonul la final?

Este important să răspunzi la toate întrebările de mai sus înainte de orice altceva. De exemplu, dacă vrei să folosești gazonul ca zonă de joacă pentru copii, ceea ce înseamnă că zona va fi circulată, poate ar fi bine să optezi pentru o iarbă mai rezistentă. Dacă nu prea bate soarele în zona respectivă, asta va încetini rata de creștere și germinare. De asemenea, vei avea nevoie de semințe mai rezistente, care pot germina chiar și la umbră.  

Cel important factor este timpul. Prima lună de îngrijire a gazonului necesită atât angajament, cât și timp din partea ta. Există semințe care sunt rezistente în sine, în timp ce altele au nevoie de mai multă atenție. Există cazuri în care trebuie să uzi gazonul și de trei ori pe zi. De asemenea, trebuie să evaluezi dacă stilul tău de viață actual permite sau nu acest nivel de întreținere.  

Semințele de iarbă pe care le alegi sunt vor fi alese în funcție de scopul pe care îl ai: umpli petice sau așezi un gazon proaspăt. Dacă trebuie să umpli petice, asigură-te că alegi semințe cu același aspect ca cel al gazonului existent. Ultimul lucru pe care îl vrei este ca gazonul să aibă pete ciudate.  

Toate speciile împreună cu variantele lor sunt dezvoltate artificial sau natural pentru a putea crește în medii diferite, au rate de germinare diferite, produc rezultate diverse și multe altele.

Factori importanți la cumpărarea semințelor de gazon

Semințele de iarbă mixte se referă la o varietate de mai multe semințe de iarbă într-o cutie. Există diferite specii de iarbă într-o cutie mixtă. Semințele amestecate au un singur fel de sămânță cu o varietate de acest fel. Între timp, semințele drepte prezintă un singur tip, precum și o varietate de specii de semințe.  

Este întotdeauna bine să verifici etichetele care indică amestecul procentual de semințe. O cutie de semințe care nu indică procentul de amestec poate indica o calitate slabă a semințelor. Pe etichetă trebuie să se specifice și procentul de germinare.  

Caută semințe cu un procent de peste 75%. Acest procent se referă la semințele care vor germina în condițiile potrivite de semănat. Este important să maximizezi randamentul procentual pentru a nu fi irosit bani. Gazonul nu se va semăna egal dacă nu faci acest lucru. 

Semințele de iarbă pe care le alegi sunt vor fi alese în funcție de scopul pe care îl ai: umpli petice sau așezi un gazon proaspăt. Dacă trebuie să umpli petice, asigură-te că alegi semințe cu același aspect ca cel al gazonului existent.

Perioada potrivită pentru semănat

Experții în grădinărit sunt de acord că cel mai bun moment al anului pentru plantarea semințelor de iarbă este de la sfârșitul verii până la mijlocul toamnei. Acest lucru se datorează faptului că solul are mai puțină concurență cu buruienile. În plus, solul este mai cald și mai fertil, având tendința de a fi umed din cauza nivelului ridicat de umiditate al aerului. Toate acestea sunt condiții ideale pentru a permite germinarea rapidă a semințelor.

Cu toate acestea, dacă ești ca alți grădinari amatori care au ratat termenul limită de vară sau toamnă, există încă șansa să semeni iarba în timpul primăverii sau la începutul verii. Nu este recomandat să plantezi semințele în mijlocul verii deși există grădini care germinează în această perioadă și în funcție de mediu și climă. De exemplu, dacă locuiești într-o zonă înaltă, cum ar fi versantul muntelui, cu precipitații regulate și un nivel ridicat de umiditate, acest condiții te pot ajuta, însă experții recomandă să nu încerci.  

Semănarea pas cu pas a gazonului 

După ce ai ales tipul de iarbă de care ai nevoie, poți începe să o plantezi. Mai jos sunt pașii care trebuie urmați:

  1. Începe prin a pregăti solul. Solul vegetal trebuie afânat până la o adâncime de 5-7 cm folosind o greblă. Asigură-te că suprafața de semănat este plană pentru a evita acumularea de apă în exces. 
  2. Plantează semințele de iarbă, răspândindu-le uniform cu mâna. Folosește ghidul de semănare ca referință. Greblează semințele cât să fie acoperite de 2 cm de pământ.  
  3. Folosește o plasă sau ceva similar pentru a acoperi semințele astfel încât să nu le mănânce păsările. Udă gazonul în mod regulat. Când iarba are 5 cm sau mai mult, e timpul să stropești iarba. Ai grijă la burieni și îndepărtează-le de îndată. 

Cât va dura până crește gazonul

Din păcate, nu există un răspuns fix. O mulțime de factori afectează rata de creștere ierbii printre care se numără tipul, rata de udare, mediul, expunerea la soare și temperatură. 

Postări similare: