Home>>Frumusețe, sănătate și modă>>Încălțăminte sportive: un ghid pentru toată lumea
Frumusețe, sănătate și modă

Încălțăminte sportive: un ghid pentru toată lumea

Care este primul și cel mai important factor pe care trebuie să-l aveți în vedere când cumpărați încălțăminte sportivă InFashion? Chiar aveți nevoie de această încălțăminte? Cât ar trebui să cheltuiți pe încălțăminte?

Cele mai recente studii au dezvăluit că principalul și cel mai important factor de luat în considerare când vă căutați o pereche de pantofi de alergat este confortul și mărimea, deoarece acestea au un impact major asupra riscului de accidentare.

Chiar am nevoie de pantofi de alergat?

Ei bine, răspunsul simplu și scurt e da. De fiecare dată când mergeți la alergat, piciorul vostru este supus pasului alergător a cărui forță se aplică de la călcâi spre vârful degetelor și apoi mai departe.

Când călcați, asupra piciorului vostru se exercită o forță de două-trei ori mai mare decât greutatea corpului vostru. Pantofii de alergat au două scopuri principale. Primul este să absoarbă o parte din această fortă, ceea ce se mai numește și amortizare. A doua este să vă ghideze piciorul într-o postură mai eficientă si stabilă pe durata alergării.

Designul pantofilor de alergat sunt este optimizat pentru acest tip de mișcare. Sunt și sporturi în care trebuie să executați câteva mișcări, sărituri, rotiri și schimbări bruște de viteză și direcție.

Dacă folosiți încălțăminte concepute pentru alte întrebuințări, nu veți beneficia de avantajele pe care pantofii de alegat le oferă și vă puteți expune la un risc mai mare de accidentare.

Cât de mult mă costă pantofii de alergat?

Majoritatea acestor pantofi au un preț de început de 200 de lei și pot costa chiar și 800 de lei sau mai mult.

Cele mai căutate modele au prețuri între 400 de lei și 540 de lei. Acestea sunt prețurile pentru pantofii de calitate și care își merită banii. Sunt în principal mai buni decât perechile pentru amatori și de cele mai multe ori diferența dintre aceștia și modele mai scumpe nu e foarte sesizabilă. 

Se recomandă să optați pentru un model dintr-un an anterior decât să optați pentru o pereche mai ieftină. Vă puteți aștepta la un preț cu 25% până în 40% mai mic. Se recomandă să optați pentru un model mai vechi decât pentru unul care e ieftin dar nou apărut.

Dacă plătiți mai mult de 680 de lei, de cele mai multe ori dati banii pe technologii noi sau materiale mai bune și nu doar pe o pereche mai bună.

Pe lângă preferințele personale, pantofii cu amortizare maximă sunt indicați pentru alergătorii de categorie mai mare precum și pentru antrenamentul zilnic general, mai ales pentru alergările pe distanțe mari unde confortul și siguranța sunt cele mai importante.

Factori importanți

Cele mai recente studii au dezvăluit că principalul și cel mai important factor de luat în considerare când vă căutați o pereche de pantofi de alergat este confortul și mărimea, deoarece acestea au un impact major asupra riscului de accidentare. Chiar și cel mai mic disconfort se poate amplifica odată ce începeți să alergați.

Dacă pantofii sunt prea mari sau prea mici, prea înguști sau prea largi, dacă o singură cusătură vă deranjează, imaginați-vă cum se va simți când alergați și combinați asta cu faptul că vi se vor umfla picioarele datorită transpirației sau că acea cusătură vă poate provoca o bășică.

Pentru a vă asigura că pantofii vor fi confortabili și pe măsură, aveți în vedere faptul că piciorele se vor umfla în timpul alergatului, de aceea trebuie să încercați mai multe tipuri și mărimi și să le probați înainte de a lua o decizie și să le folosiți la alergat.

Ce este amortizarea

Amortizarea se referă la capacitatea încălțămintelor InFashionShop de a absorbi o parte din forța impactului. Nu toți pantofii de alergat au acelaș nivel de amortizare. Cei mai buni pantofi de alergat au de obicei talpa groasă. Termenul chei aici este grosimea, care poate oferi o amortizare mai bună în funcție de greutate. Pe lângă preferințele personale, pantofii cu amortizare maximă sunt indicați pentru alergătorii de categorie mai mare precum și pentru antrenamentul zilnic general, mai ales pentru alergările pe distanțe mari unde confortul și siguranța sunt cele mai importante.

Pantofii de alergat cu amortizare minimă tind să aibă o greutate mai mică, au o talpă mai subțire și oferă mai puțină protecție la impactul cu solul. De cele mai multe ori, acești pantofi sunt proiectați pentru alergătorii de categorie mai mică și mai eficienți care folosesc acești pantofi pentru antrenamente de viteză și uneori pentru curse.

Studiile recente au descoperit legătura dintre pronație și pantofii de alergat. Căutați stabilitate și suport dacă aveți preocupări față de instabilitate pe durata alergării sau la glezne.

Diferitele tipuri de amortizare

Imaginați-vă că alergați pe nisip uscat. Impactul va fi bine amortizat și veți întâmpina dificultăți, însă nu veți putea alerga prea rapid. Asta se datorează faptului că forța exercitată de pași pe sol se împrăștie prin nisipul care absoarbe șocul impactului și majoritatea forței de propulsare în acelaș timp. Aceasta este dispersie la amortizare.

Acum, imaginați-vă că alergați pe nisip ud. Impactul este mai puternic de data aceasta și puteți alerga mai repede. E aceeași forță, însă motivul pentru care vă mișcați mai repede e exact opusul celui dinainte și se numește amortizare propulsoare.

Care e cea mai bună dintre acestea atunci? Depinde de preferințele voastre. Însă, dispersia la amortizare este indicată pentru alergările lungi, dar încete, iar amortizarea propulsoare este indicată pentru curse și antrenamente de viteză. Amortizarea este echilibrată când există un amestec potrivit între aceste două tipuri.

Stabilitatea pantofilor de alergat 

Studiile recente au descoperit legătura dintre pronație și pantofii de alergat. Căutați stabilitate și suport dacă aveți preocupări față de instabilitate pe durata alergării sau la glezne. Încercați să stați într-un picior timp de un minut, apoi să treceți la celălalt. Vă clătinați puțin? Cădeți? Trebuie să învățați să vă mențineți echilibrul și să vă antrenați gleznele în general, însă trebuie să căutați și pantofi stabili deși nu e neapărat necesar.

Chiar dacă pantofii nu sunt prezentați ca fiind stabili, aceștia au un anumit grad de stabilitate și asta depinde în special de construcția lor.

Curbura încălțămintelor sport 

Curbura se referă la diferența milimetrică dintre vârful pantofului și călcâi.

De obicei, pantofii de alergat au o curbură de 10-12 milimetri, pantofii cu curbură mică au undeva între 4 și 6 milimetri. Există și pantofi care sunt categorizați ca neavând curbură.

Curburile mai mari favorizează pășitul pe călcâi, iar curburile mici îndreaptă pasul astfel încât să cadă pe vârf sau pe pingea. Din nou, este o chestiune de preferință personală, însă începătorilor li se regomandă să aleagă pantofi cu curbură obișnuită deoarece pantofii cu cubură mică pot forța prea mult gambele.

Postări similare: