Cuprins
Înregistrarea pentru taxa TVA poate fi o problemă majoră pentru afacerile mici, mai ales acelea care au problemă cu hârțogăria și nu știu ce să îi spună colectorului de taxe. Ce este TVA-ul, atunci? Cum vă afectează? Dacă vă afectează, cum ar trebui să abordăm taxa de înregistrare cu TVA?
Ce este TVA-ul?
TVA-ul este un acronim pentru Taxă pe Valoare Adăugată. Aceasta se impune pe majoritatea vânzărilor de servicii și bunuri din diferite țări.

Dacă afacerea voastră efectuează vânzări, nu vă veți taxa clienți cu un TVA decât dacă sunteți înregistrați să faceți acest lucru. Vânzările în care se ia TVA sunt numite și vânzări cu TVA sau vânzări taxabile. Vânzările fără TVA sau asupra cărora nu se poate impune TVA nu sunt considerate vânzări taxabile.
Trebuie să vă înregistrați pentru taxa TVA dacă vânzările anuale ale afacerii voastre depășesc limita delimitată de autorități.
Are rost să vă înregistrați pentru taxa TVA?
Dacă vânzările taxabile anuale ale companiei voastre depășesc limita impusă sau urmează să o depășească pentru următoarele 30 de zile, trebuie să vă înregistrați pentru taxa TVA, sau cum mai este numită, înregistrarea obligatorie.
Există instanțe în care ați dori să vă înregistrați înainte de a ajunge la limită. Aceasta se mai numește și înregistrare voluntară și vă ajută veniturile deoarece înregistrarea TVA vă permite să vă recuperați TVA-ul costurilor.
Însă, dacă clientela voastră sunt afaceri mici sau membri ai publicului care nu au înregistrare TVA, poate fi o idee bună să vă înregistrați voluntar deoarece trebuie să aplicați TVA-ul clienților care nu îl pot recupera. Asta înseamnă că aceștia vor vedea o creștere a prețurilor.
Cum se efectuează înregistrarea TVA?
Multe persoane optează pentru înregistrarea TVA online. Dacă cererea pentru înregistrare a fost acceptată, ei vă vor trimite un certificat care conține numărul de referință TVA unic pentru afacerea voastră.
Ce se întâmplă după înregistrarea TVA?
După ce ați terminat cu înregistrarea pentru taxa TVA, acest TVA trebuie aplicat pe fiecare vânzare taxabilă care poate fi efectuată clienților. TVA-ul de ieșire este TVA-ul plătit de clienți.
Afacerea voastră poate recupera o parte din TVA-ul plătit furnizorilor. Rețineți faptul că există anumiți furnizori de la care nu puteți recupera TVA-ul. TVA-ul de intrare este TVA-ul pe care îl recuperați.
Administrarea perioadei de tranziție
Se recomandă să faceți o cerere pentru înregistrare la o dată specifică de cele mai multe ori, există o perioadă de așteptare între această dată și data de emitere a înregistrării TVA și a numărului de certificare. Trebuie să aplicați o taxă TVA de ieșire pe vânzări după data de înregistrare. Cu toate acestea, până în data în care primiți numărul de înregistrare pentru TVA, nu puteți emite chitanțe cu TVA oficiale. Pe durata acestei perioade de așteptare, trebuie de adăugați o rată TVA relevantă, de obicei 20% reprezintă valoarea per total a toate chitanțelor emite de la data cererii.