Home>>Automotive>>Ce ar trebui să știți despre supapa EGR?
Supapa EGR este recircularea gazelor de eșapament
Automotive

Ce ar trebui să știți despre supapa EGR?

Se crede că supapa EGR a unui autovehicul obișnuit are o durată de viață de aproximativ 10 ani în exploatare. Acesta este motivul pentru care este absolut necesar să întrețineți această supapă în mod corespunzător dacă doriți să preveniți orice probleme legate de performanța generală a vehiculului dumneavoastră. 

Odată ce observați că de sub motorul cu ralanti sau de sub capotă iese un miros de combustibil, înseamnă că a sosit momentul să înlocuiți supapa. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, nu este de fapt nevoie să o aruncați încă. Acest tip de probleme poate apărea, de asemenea, dacă există cantități excesive de murdărie și carbon care s-au acumulat pe supapă după un anumit timp, care o pot împiedica apoi să funcționeze corect și eficient.

Supapa EGR reglează amestecul aer-combustibil
Supapa EGR reduce emisia de oxizi de azot (NOx) foarte nocivi din sistemul de evacuare.

Dacă se întâmplă vreodată acest lucru, ar trebui să învățați cum să curățați supapa în mod corect, astfel încât să puteți evita problemele de mai sus și alte probleme care pot apărea pe parcurs. 

Ce este o supapă EGR?

Supapa EGR sau supapa de recirculare a gazelor de eșapament este una dintre cele mai vitale componente ale motorului autovehiculului dumneavoastră. Această supapă este un tip unic de dispozitiv de control al emisiilor care poate fi găsit în centrul colectorului de admisie și al colectorului de evacuare. 

Supapa EGR
Defecțiunile legate de supapa EGR sunt foarte frecvente

De obicei, acesta este închis atunci când motorul este pornit. Dar, în momentul în care motorul este sub sarcină și se încălzește, supapa se va deschide în cele din urmă. Acest proces permite ca o anumită cantitate de gaze de eșapament arse să ajungă în colectorul de admisie înainte ca acesta să introducă din nou aer proaspăt în motor. 

Chiar dacă acest pas poate părea contraintuitiv, acesta este motivul pentru care este posibil ca motoarele mașinilor moderne de astăzi să funcționeze mai mult timp și într-un mod mai eficient. Amestecul de combustie păstrează o temperatură mai scăzută de ardere care reduce, de asemenea, emisiile de oxizi de azot sau NOx. Deși gazele de eșapament pot fi foarte benefice, acestea pot ajunge să înfundă supapa după ce se adună în timp. Aceasta poate înfundă supapa și poate cauza multe alte probleme ale motorului. 

Toți experții auto sunt de acord că trebuie să curățați supapa la fiecare câțiva ani. Indicatorul de 50.000 de mile poate fi folosit ca punct de referință pentru a vă anunța când este timpul să faceți curățarea. 

Semnele care arată că este timpul să faceți curățenie

Până acum, aveți deja o idee despre cum funcționează supapa EGR și de ce trebuie curățată din când în când. Următorul pas este să învățați când este necesară curățarea sau când ar trebui făcută în primul rând. Este un pas important pe care ar trebui să îl cunoașteți, deoarece există mulți oameni care aruncă pur și simplu supapa fără să realizeze că o pot readuce la funcția inițială cu puțină curățare. 

Test supapa EGR 1.9 tdi

Deoarece supapa de recirculare a gazelor de eșapament este legată de emisii, simptomele nu sunt chiar atât de evidente. Cu toate acestea, atâta timp cât știți la ce trebuie să fiți atenți, veți putea să vă dați seama cu ușurință când este timpul să faceți o curățare a supapei. 

Unele dintre simptomele revelatoare la care trebuie să fiți atenți sunt următoarele:

 • Kilometraj redus al benzinei
 • Dificultate în pornirea motorului vehiculului 
 • Vibrațiile motorului 
 • Motorul sună dacă este sub sarcină
 • Motorul se încălzește ușor 
 • Accelerație slabă a motorului în timpul deplasării 
 • Rough idle 
 • Miros de gaze nearsă

Cum se curăță supapa EGR 

Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmați pentru a curăța supapa de recirculare a gazelor de eșapament și pentru a optimiza performanța generală a mașinii dumneavoastră. 

 1. Înainte de a începe curățarea supapei, asigurați-vă că ați așezat autovehiculul pe o suprafață plană și uniformă. De asemenea, trebuie să vă asigurați că se află în poziția de parcare, cu toate frânele cuplate. De asemenea, trebuie să opriți motorul autovehiculului dumneavoastră. Îndepărtați cablurile de pe borna negativă a bateriei
 2. Căutați supapa de recirculare a gazelor de eșapament. Există în principiu trei tipuri care pot varia în funcție de modelul și marca vehiculului dumneavoastră. Acestea sunt supapa digitală controlată electronic, supapa electronică controlată prin vid și unitatea controlată prin vid. Consultați manualul vehiculului dumneavoastră pentru a determina tipul specific de supapă pe care îl are vehiculul dumneavoastră și pentru a cunoaște locația exactă a acesteia.
 3. Scoateți supapa și asigurați-vă că ați îndepărtat restul pieselor care ar putea fi în cale. Nu uitați să deconectați toți conectorii electrici care sunt atașați la supapă. De asemenea, ar trebui să deșurubați șuruburile de montare pentru a le îndepărta. De asemenea, trebuie să scoateți și garnitura. Dacă vreodată garnitura prezintă unele semne de uzură neuniformă sau dacă este deja deteriorată, asigurați-vă că o aruncați și obțineți o nouă garnitură de schimb. 
 4. Atunci când curățați supapa, este important să purtați o pereche de mănuși rezistente la acizi. De asemenea, trebuie să vă puneți o pereche de ochelari de protecție, deoarece depunerile de carbon pot fi transportate în aer în timpul procesului. Puteți pulveriza apoi detergentul pe depozitele de carbon. Folosiți o racletă mată și o perie de curățare a țevilor pentru a elimina orice acumulare de carbon. Ar trebui să repetați întregul proces până când eliminați toate depunerile de carbon. Folosiți o bucată de cârpă curată pentru a șterge suprafața. 
 5. Dacă vreodată este prea dificil să curățați supapa cu ajutorul periei de curățare a țevilor, puteți încerca să o înmuiați în soluția de curățare timp de câteva minute. Aveți grijă să îndepărtați toate piesele electronice și de plastic atunci când faceți acest lucru. După ce ați terminat de înmuiat, puteți repeta din nou procesul de periere. 
 6. După ce ați terminat de curățat, puneți supapa EGR înapoi în locația sa inițială. Ar trebui să verificați dacă dispozitivul funcționează. Curățarea a fost reușită dacă afișajul Check Engine (Verificare motor) nu mai este aprins. 

Acestea sunt lucrurile importante pe care trebuie să le știți despre supapa EGR.

Postări similare: